پناهندگی در مونته نگرو

مونته نگرو یکی از طرفین کنوانسیون ۱۹۵۱ پناهندگی در رابطه با وضعیت پناهندگان و پروتکل ۱۹۶۷ آن مربوط به وضعیت پناهندگان است و دولت مسئولیت رسیدگی به درخواست‌های پناهندگی و تصمیم‌گیری در مورد اینکه آیا می‌توان به کسی وضعیت پناهندگی در مونته‌نگرو اعطا کرد یا خیر، دارد.

پناهندگی نوعی حمایت است که به فرد / یا خانواده‌ای که به دلیل ترس از آزار و اذیت یا خطر در کشور مبدأ خود می باشد، اجازه می دهد که در مونته نگرو باقی بمانند و از حقوق مرتبط برخوردار شوند. افرادی که به دلیل ترس از آزار و اذیت یا خطر از کشورهای خود فرار می کنند، می توانند درمونته نگرو درخواست پناهندگی دهند.

وزارت کشور مسئول رسیدگی به درخواست های پناهندگی در مونته نگرو است.

در طی مراحل پناهندگی، شما موظف هستید در مونته نگرو بمانید. اگر مونته نگرو را بدون اجازه به کشور دیگری ترک کنید، در حالی که درخواست پناهندگی شما هنوز ادامه دارد، روند پناهندگی شما خاتمه خواهد یافت.


چگونه برای پناهندگی اقدام کنم؟

مونته نگرو یک روش پناهندگی دو مرحله ای دارد.

پس از ورود به مونته نگرو، ابتدا باید قصد خود را برای درخواست پناهندگی ابراز کنید. قصد درخواست پناهندگی یک بیانیه شفاهی یا کتبی است که می تواند در یک گذرگاه مرزی هنگام کنترل گذرنامه، در نزدیکترین ایستگاه پلیس واقع در محل اقامت شما، یا در مرکز پذیرش در بوژای (Božaj)، نزدیک به مرز با آلبانی، در نزدیکی منطقه دریاچه اسکادار (Skadar) بیان شود.

در همین فرصت، اطلاعات شخصی شما به همراه مشخصات بیومتریک شما، یعنی اثر انگشت (هر اثر انگشت) و یک عکس جمع آوری می شود. همچنین گواهی برای شما صادر می شود که نشان می دهد که شما قصد پناهندگی خود را ابراز کرده اید. این گواهی به شما وضعیت یک پناهجو در مونته نگرو، با حق اقامت قانونی در مونته نگرو را ارائه می دهد. همچنین به شما امکان می دهد که در 15 روز آینده، در صورت نیاز به حمایت، به مسکن/غذا/و مراقبت های بهداشتی اولیه در تسهیلات ارائه شده توسط دولت دسترسی داشته باشید.
پس از رویه قصد، برای ادامه بیشتر برای درخواست پناهندگی، باید درخواست پناهندگی ارائه دهید. شما باید حداکثر ظرف مدت 15 روز از زمان ارائه قصد درخواست پناهندگی را بدهید. اگر در مدت 15 روز این کار را انجام ندهید، حق اقامت قانونی در کشور را از دست خواهید داد و دیگر نمی توانید به درخواست پناهندگی خود ادامه دهید.

درخواست حفاظت بین المللی به اداره پناهندگی وزارت کشور، واقع در پودگوریتسا، در خیابان سردار یولا پیلاتیچا (Serdara Jola Piletica) ، به اصطلاح «لیمانکا» (“Limenka”) است که می توانید درخواست خود را اعلام کنید. ساعات کار اداره پناهندگی از دوشنبه تا جمعه، از ساعت 7:00 صبح تا 3:00 بعد از ظهر، به جز روزهای تعطیلات رسمی در مونته نگرو باز و فعال است.
پس از اعلام درخواست پناهندگی، گواهی جدیدی برای شما صادر می‌شود که ثابت می‌کند که همچنان وضعیت پناهجویی دارید. گواهی جدید به عنوان مجوز اقامت شما در مونته‌نگرو در نظر گرفته خواهد شد تا زمان دریافت تصمیم نهایی در مورد درخواست پناهندگی شما.

اگر در یک موسسه مراقبت های بهداشتی قرار بگیرید، به شما این فرصت داده می شود که برای حفاظت بین المللی درهمین موسسه مراقبت بهداشتی که در آن بستری هستید درخواست پناهندگی دهید.
اگر خود را در گذرگاه مرزی یافتید و شرایط لازم برای ورود قانونی به مونته نگرو را ندارید، ممکن است که از ورود شما جلوگیری شود. در این صورت، شما باید قصد خود را برای درخواست پناهندگی با پلیس مرزی در میان بگذارید، و/یا ممکن است بخواهید برای پشتیبانی با کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) در مونته نگرو تماس بگیرید.


بعد چه اتفاقی می افتد؟

پس از درخواست پناهندگی، اداره پناهندگی در اسرع وقت مصاحبه با شما را برنامه ریزی می کند.

در مصاحبه، از شما خواسته می شود که تمام حقایق، شرایط و دلایل درخواست پناهندگی خود را توضیح دهید و تمام شواهدی را که ادعای خود را تأیید می کند ارائه دهید.
مصاحبه به زبانی که شما می فهمید و با کمک مترجم برگزار می شود. در صورت امکان و توجیه، روند درخواست پناهندگی شما توسط یک شخص رسمی مجاز از همان جنس انجام خواهد شد.

شما حق دریافت کمک‌های حقوقی رایگان در تمام مراحل پناهندگی را دارید. کمک‌های حقوقی رایگان توسط شریک کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR)، سازمان غیردولتی اتحاد مدنی (Civic Alliance) ارائه می شود.


مهلت تصمیم گیری به چه میزان است؟

اداره پناهندگی ظرف 6 ماه از روز تسلیم درخواست پناهندگی در مورد درخواست شما تصمیم می گیرد. در موارد خاص، این مهلت می تواند به مدت 9 ماه و 3 ماه دیگر تمدید شود تا درخواست شما به طور کامل بررسی شود.

در هر صورت، تصمیم باید حداکثر تا 21 ماه از روزی که درخواست پناهندگی شما ارائه شده است، اتخاذ شود.


اگر درخواست من رد شود چه اتفاقی می افتد؟

در صورت دریافت تصمیم منفی در مورد درخواست پناهندگی خود، حق دارید به دادگاه اداری مونته نگرو اعتراض کنید. از آنجایی که رویه دادگاه خاص است، ممکن است توصیه شود که از یک وکیل حقوقی کمک بگیرید (اگر قبلاً وکیل ندارید). شرکای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR)، سازمان غیردولتی اتحاد مدنی (Civic Alliance)، می توانند در این مورد کمک حقوقی رایگان به شما ارائه دهند.


اگر تصمیم بگیرم به کشورم برگردم چه؟

شما می توانید روند بازگشت داوطلبانه به کشور خود را در هر مرحله‌ای از روند پناهندگی خود آغاز کنید. همچنین، اگر درخواست پناهندگی شما رد شد، می توانید درخواست بازگشت داوطلبانه به کشور خود را تقاضا کنید.
برنامه کمک به بازگشت داوطلبانه و ادغام مجدد (AVRR) توسط سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) انجام می گیرد. برای اطلاعات بیشتر لطفا با آدرس زیر تماس بگیرید:

سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) مونته نگرو

خدمات: کمک به بازگشت داوطلبانه و ادغام مجدد (AVRR)
وب سایت: صفحه اصلی | سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) مونته نگرو
آدرس: Slobode 2, Podgorica, Montenegro خیابان سلوبودا پلاک 2، پودگوریتسا، مونته نگرو
ایمیل: [email protected] تلفن: +382 68 865 005 ; +382 68 806 907


کمک‌های حقوقی / مشاوره

از لحظه ای که قصد خود را برای پناهندگی در مونته نگرو اعلام می کنید تا زمانی که تصمیم نهایی در مورد درخواست پناهندگی شما گرفته می شود، از کمک‌های حقوقی رایگان، از جمله در طول آماده سازی برای مصاحبه و در طول مصاحبه، برخوردار هستید. در صورتی که تصمیم منفی گرفته شود و دلایلی برای تجدید نظر وجود داشته باشد، شما حق دریافت کمک‌های حقوقی رایگان را در مرحله دوم دارید.
اگر سرمایه کافی دارید، می توانید از یک وکیل حقوقی خصوصی استفاده کنید.
کمک‌های حقوقی همچنین می تواند توسط شرکای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR)، سازمان غیردولتی اتحاد مدنی (Civic Alliance) انجام شود ([email protected]).


مطالب مفید جهت اطلاعات

1. نقشه چند زبانه از مهم ترین مکان های مونته نگرو برای مهاجران اجباری – نقشه – 2023

2. راهنمای اطلاعاتی برای خارجیانی که به دنبال حفاظت بین المللی در مونته نگرو هستند – راهنمای اطلاعاتی

3. پوستر در مورد پناهندگی – پوستر در مورد درخواست پناهندگی

4. پوستر برای افرادی که از اوکراین فرار می کنند – پوستر برای افرادی که از اوکراین فرار می کنند

5. بروشور ادغام


حقوق و تعهدات پناجویان

چه حقوقی در مونته نگرو دارم؟
شما به عنوان یک پناهجو از حقوق متعددی برخوردارید که توسط قانون پیش بینی شده است که مهمترین آنها عبارتند از:
• اقامت و آزادی رفت و آمد در قلمرو کشور مونته نگرو؛
• اسکان در مرکز اسکان جمعی که توسط دولت فراهم می‌شود؛
• مراقبت های بهداشتی؛
• آموزش ابتدایی و متوسطه؛
• کار (فقط پس از نهمین ماه، پس از ارائه درخواست پناهندگی)

معیارهای دسترسی و دامنه این حقوق با جزئیات بیشتر با قوانین و رویه های اداری مختلف در مونته نگرو تعریف شده است.

تعهدات من در مونته نگرو چیست؟
شما به عنوان یک پناهجو چندین تعهد دارید که مهمترین آنها عبارتند از:
• قوانین ملی و مقررات رفتاری در مونته‌نگرو را رعایت کنید؛
• همکاری با مقامات دولتی؛
• ارائه اطلاعات درخواست شده توسط مقامات دولتی؛
• پاسخ به دعوت اداره پناهندگی برای مصاحبه شخصی و همکاری در روند اعطای حفاظت بین المللی؛
• در طول مراحل روند پناهندگی در قلمرو کشور مونته نگرو بمانید؛
• هر گونه تغییر آدرس محل سکونت خود را ظرف سه روز به وزارت کشور اطلاع دهد؛ و غیره


مراکز پذیرش

اگردر طول مراحل روند درخواست پناهندگی، به این خدمات نیاز دارید، حق دریافت چندین خدمات پذیرشی ارائه شده توسط دولت را دارید.
پذیرایی یعنی چه؟
به عنوان یک پناهجو، شما حق دارید استاندارد‌های کافی پذیرشی را داشته باشید.
پذیرش شامل موارد زیر است: اسکان، غذا، دسترسی به کمک های پزشکی، پوشاک اولیه و غیره.
در صورت آسیب پذیری شما، حمل و نقل ممکن است به منظور مشارکت در روند پناهندگی یا برخورداری از سایر حقوق فراهم شود.

در ‌کجا می توانم اسکان پیدا کنم؟
هنگامی که قصد خود را برای درخواست پناهندگی ابراز کردید، حق اقامت در مرکز پذیرش (مرکز پناهندگی در اسپوژ (Spuž) یا بوژای Božaj))) را خواهید داشت. اقامت در هر یک از این مکان‌ها توسط وزارت کشور در هنگام ثبت نام قصد پناهندگی به شما پیشنهاد می شود.
اگر تسهیلات ارائه شده توسط دولت را ترک کنید، باید ظرف سه روز پس از انتخاب یا تغییر مکان و نشانی اقامت خود، محل و آدرس محل اقامت جدید خود را به اداره پناهندگی اطلاع دهید.
در صورتی که توانایی تامین مالی را دارید شما می توانید تصمیم بگیرید که در محل سکونت مورد نظر خود بمانید. با این حال، حتی در آن صورت، شما همچنان از حق تحصیل، مراقبت های بهداشتی لازم، کمک مالی یکباره و کمک های حقوقی رایگان برخوردار خواهید بود.

آیا حق پذیرش می ‌تواند محدود شود یا ممکن است از این حق محروم شوم؟

حق پذیرش ممکن است تحت شرایط خاصی محدود شود، مانند: اگر در مرکز پذیرش اقامت ندارید. اگر بیش از 24 ساعت بدون اطلاع از مرکز پذیرش خارج شوید. یا اگر قوانین خانه را در مرکز پذیرش زیر پا بگذارید.


ردیابی خانواده

صلیب سرخ مونته نگرو، همراه با کمیته بین المللی صلیب سرخ (ICRC) و سازمانهای صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر در ملی خارج از کشور، به افراد در مونته نگرو کمک می کند تا اعضای خانواده خود را که در کشور دیگری هستند پیدا کند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد روش‌های ردیابی خانواده، اینجا را ببینید.