Programul de asistenta financiara pentru refugiatii din Moldova

Ultima actualizare pe 28 iulie 2022

Începând cu 1 august 2022, toate cererile de înscriere pentru numerar trebuie depuse ÎN PERSOANĂ la un Centru de asistență financiară. Dacă ați fost înscris anterior și primiți deja asistență în numerar, va trebui să vă adresați la Centru pentru Verificare.

VERIFICAREA ESTE DOAR PRIN PROGRAMĂRI.

Ce este programul de asistență UNHCR în Moldova?

Programul de asistență financiară pentru refugiați este gestionat de către Agenția ONU pentru Refugiați (UNCHR) prin intermediul partenerilor – Catholic Relief Services (CRS), Caritas Moldova și Diaconia, prin coordonare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Începând cu luna martie 2022, UNHCR și partenerii săi oferă asistență financiară de urgență pentru a asigura existența minimă a persoanelor care au fost forțate să plece din Ucraina din cauza conflictului.  

UNHCR nu este responsabil de determinarea statutului de refugiat. Beneficiarii sunt înscriși pentru asistență umanitară.

Cine este eligibil?

Familiile care au fugit din Ucraina și au intrat în Moldova în/după 24 februarie 2022, pot fi luate în considerare pentru grant. Aceștia pot fi cetățeni ucraineni sau cetățeni ai altor țări care locuiau în Ucraina.

Gospodăriile și persoanele cu următoarele caracteristici sunt eligibile pentru grant:

 • Gospodăria cu una sau mai multe persoane aflate la întreținere
 • Gospodăria condusă de un singur părinte
 • Gospodăria condusă de un copil (sub 18 ani) *
 • Gospodăria cu un copil neînsoțit sau separat
 • Gospodăria condusă de o persoană în etate (peste 60 de ani)
 • Gospodăria cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale, inclusiv:
  • Persoană cu o careva dizabilitate
  • Femeie însărcinată
  • Persoană cu o afecțiune medicală gravă
  • Femeie aflată în pericol
  • Persoană cu nevoi de protecție juridică și fizică
  • LGBTI

* Copiii trebuie să fie însoțiți de un reprezentant legal.

Cât de mare este plata?

Fiecare membru al familiei refugiate are dreptul la 2.200 MDL/lunar. Plata va fi transferată pe card, în dependență de numărul membrilor familei. Grantul va fi prelungit pentru refugiații care rămân în țară până în septembrie 2022, în temeiul procesul de verificare (vezi mai jos).

Cum pot accesa asistența financiară?

Familia/gospodăria Dumneavoastră va primi un card bancar preplătit MAIB,distribuit la centrele de înscriere. Cardul poate fi folosit gratuit pentru cumpărături în toate magazinele și pentru retragerea de numerar la bancomate. Este valabil doar in Moldova.

Toate plățile vor fi depuse pe același card – PĂSTRAȚI-VĂ CARDUL ȘI PIN-UL ÎN SIGURANȚĂ!

Acest poster explică în detaliu procesul de înscriere și de acordare a asistenței financiare sau consultați întrebările puse frecvent.

Cum mă pot înscrie pentru asistență financiară?

Înscrierea pentru asistență în numerar se face NUMAI printr-o programare prealabilă în persoană. Veniți la un centru de înscriere pentru a vă înregistra datele. Veți fi programat pentru asistența financiară printr-un apel telefonic.

Pentru persoanele cu dizabilități și/sau afecțiuni medicale severe care nu pot veni la un Centrul de asistență financiară, vă rugăm să selectați „Interviu mobil (vizită la domiciliu)”.

UNHCR sau unul dintre partenerii săi vă va contacta direct prin telefon sau prin notificare electronică pentru a vă oferi detaliile cu privire la înregistrare.

Pentru mai multe informații privind înregistrarea, vă rugăm să consultați notificarea cu privire la confidențialitate.

Cum aș putea în continuare să primesc asistența financiară (verificare)?

Pentru a fi eligibil pentru mai multe plăți, UNHCR și partnerii săi vor realiza exercițiul de verificare în perioada iunie – iulie 2022. UNHCR efectuează o astfel de exercițiu periodic pentru a verifica ca persoanele asistate rămân în țară și pentru a actualiza înregistrările indivuduale.

Verificarea va fi realizată prin 2 etape:

 1. Verificarea preliminară online. În prezent verificarea preliminară este suspendată.
 2. Verificarea în persoană/fizică. Toți membrii gospodăriei/familiei vor fi invitați la cel mai apropiat centru de înregistrare. Dumneavoastră veți fi notificat prin SMS cu privire la programare. Vă rugăm să nu veniți la centru de înregistrare fără programare.

După finalizare procedurii de verificare, Dumneavoastră veți fi notificat prin SMS cu privire la confirmarea următoarei plăți. Pentru infiormații suplimentare cu privire la exercițiul de verificare sau în cazul în care ați schimbat numărul de telefon, puteți contacta Linia telefonică – 0 800 10823.

Unde are loc înregistrarea pentru asistența financiară și procedura de verificare pentru plățile ulterioare?

Opt (8) cente de înregistrare sunt deschise în Moldova: Chișinău, Dondușeni, Ungheni, Orhei, Causeni, Cahul.

Programul centrelor de înregistrare este de Luni până Vineri, orele de lucru 09:00 – 17:00, NUMAI conform programării.

Protejați-vă pe dumneavoastră și familia dumneavoastră de schemele de fraudă

Informația și documentele dumneavoastră de identitate personale trebuie păstrate întotdeauna în siguranță și confidențial.

Distribuiți informația dumneavoastră personală doar agențiilor și autorităților de încredere când vi se cere.

Nu dezvăluiți niciodată informația dumneavoastră personală pe website-uri sociale și de neîncredere.

Reclamații sau feedback
Dacă aveți plângeri sau feedback, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la [email protected] sau să vizitați pagina web pentru mai multe informații https://help.unhcr.org/moldova/green-line/ sau să vizitați Formularul Scurt de Feedback – Moldova (unhcr.org). (inclusiv QR-ul)

Toate serviciile și activitățile UNHCR sunt întotdeauna gratuite. Vă rugăm să nu aveți încredere în nimeni care pretinde că va acorda prioritate cazului dumneavoastră în schimbul banilor. În niciun caz nu vi se va cere să plătiți pentru niciunul din serviciile oferite de UNHCR sau de oricare dintre partenerii săi.

Parteneri: