Curaçao is een klein Caribisch eiland gelegen voor de noordkust van Venezuela, ongeveer 65 kilometer (40 mijl) ten noorden van het Paraguana-schiereiland. Het maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en staat bekend om zijn kleurrijke koloniale architectuur, prachtige stranden, levendige cultuur en semi-aride klimaat.
Grootte:
Curaçao heeft een totale oppervlakte van 444 km² (171 vierkante mijl). Het eiland is relatief vlak met enkele heuvels, waarvan de hoogste de Christoffelberg is met een hoogte van 372 meter (1.224 voet) boven zeeniveau.
Bevolking:
Curaçao heeft een geschatte bevolking van ongeveer 165.000 inwoners (schatting 2023). Het eiland kreeg in 2010 een aparte status binnen het Koninkrijk der Nederlanden, waardoor het autonomie heeft in interne aangelegenheden, terwijl het deel blijft uitmaken van het Koninkrijk.
Valuta:
De officiële valuta is de Nederlandse Antilliaanse gulden (ANG). Een Amerikaanse dollar is ongeveer gelijk aan 1,80 ANG (oktober 2023). De wisselkoers is stabiel en Amerikaanse dollars worden op het eiland veel geaccepteerd.
Officiële Talen:
De officiële talen zijn Nederlands en Papiamento, een Creoolse taal die elementen van het Portugees, Spaans, Nederlands, West-Afrikaans en inheemse talen mengt. Engels en Spaans worden ook veel gesproken vanwege het toerisme en internationale banden van het eiland.
Hoofdstad:
Willemstad.
Andere Belangrijke Steden en Dorpjes:
De belangrijkste plaatsen zijn Otrobanda, Punda en Banda Abou.
Klimaat:
Curaçao heeft een semi-aride tropisch klimaat. Het eiland geniet het hele jaar door van zonnig weer, met gemiddelde temperaturen tussen de 28-32 °C (82-90 °F) overdag en 25-28 °C (77-82 °F) ’s avonds. Het eiland heeft een relatief lage luchtvochtigheid in vergelijking met andere Caribische locaties en ligt buiten de orkaanzone, wat het een populaire bestemming het hele jaar door maakt. Er is geen uitgesproken regenseizoen; neerslag is over het algemeen schaars en komt voornamelijk voor van oktober tot januari. De windomstandigheden worden gekenmerkt door constante passaatwinden die uit het oosten en noordoosten waaien, wat zorgt voor een verkoelend effect.