Huurdersrechten


Wist je dat?

Wettelijke regels, wetten en beleidsmaatregelen met betrekking tot huisvesting en huurdersrechten zijn zonder onderscheid van toepassing, ongeacht je immigratiestatus.

Het maakt niet uit of je een onregelmatige immigratiestatus hebt, een asielaanvraag hebt ingediend, of als je je toeristenvisum hebt overschreden: de wet die van toepassing is op huurcontracten geldt ongeacht je immigratiestatus. Dit betekent dat je wettelijke rechten hebt die verhuurders niet zomaar kunnen negeren. Het betekent ook dat je wettelijke verplichtingen hebt die moeten worden nagekomen.

In de meeste gevallen kan de verhuurder je niet uitzetten zonder toestemming van de Huurcommissie.

a. In de meeste gevallen moet de verhuurder, voordat hij je kan uitzetten, een verzoek indienen bij de Huurcommissie om goedkeuring te krijgen voor de uitzetting.
b. Zowel jij als de verhuurder moeten een hoorzitting bijwonen voordat de Commissie een beslissing neemt over de rechtmatigheid van de uitzetting.
c. Gemiddeld moet een huurder ten minste drie maanden achterstallige huur hebben voordat de Commissie een uitzetting goedkeurt.
d. Kleine bedragen huur betalen is beter dan niets betalen: het betalen van kleine bedragen toont aan dat je bereid bent een oplossing te vinden en vermindert het risico dat de Commissie de uitzetting goedkeurt.

Je kunt een negatieve beslissing van de Commissie aanvechten bij de rechter.

Je moet het beroep binnen zes weken na de beslissing van de Commissie indienen.

Je hoeft geen formeel schriftelijk huurcontract te hebben om je wettelijke rechten uit te oefenen.

a. In principe maakt het niet uit of je een mondeling of schriftelijk huurcontract hebt. Beide zijn juridisch geldig.
b. Het kan soms moeilijk zijn om een mondelinge overeenkomst te bewijzen, vooral als de verhuurder het bestaan ervan ontkent. Maar als je kunt aantonen dat je huur hebt betaald of WhatsApp-berichten hebt die je relatie met de verhuurder aantonen, kan dit voldoende zijn om een mondelinge huurovereenkomst te bewijzen.

Andere rechten en verplichtingen

De verhuurder is verplicht om de gehuurde woning in een staat te houden die geschikt is voor het beoogde gebruik. De woning moet bewoonbaar zijn. Als de woning door onderhoudsproblemen onbewoonbaar wordt of je vredig leven verstoort, mag je eenzijdig de huur verlagen. Voordat je de huur kunt verlagen, moet je de wettelijke vereisten volgen:

a. Stuur een schriftelijke kennisgeving van niet-naleving aan de verhuurder;
b. Geef de verhuurder een redelijke termijn om de woning te repareren en te onderhouden. De redelijke termijn hangt af van de specifieke feiten en omstandigheden. Bijvoorbeeld: een deur kan binnen 7 dagen worden gerepareerd, terwijl een nieuw dak tot 60 dagen kan duren.
c. Informeer de verhuurder dat je de huur eenzijdig zult verlagen na de gegeven termijn.

Zolang je in de woning woont, mag de verhuurder de woning niet zonder jouw toestemming betreden. Zelfs voor reparaties, of deze nu door de verhuurder of door een externe partij worden uitgevoerd, moeten jij en de verhuurder het eens worden over een datum en tijd voor toegang tot de woning.

Als huurder heb je twee hoofdverplichtingen:

a. Gebruik de gehuurde woning als een goede huurder en in overeenstemming met het doel van het huurcontract.
b. Betaal de huur. Als je echter niet in staat bent om het volledige bedrag te betalen vanwege tijdelijke omstandigheden, heeft de verhuurder niet het recht om je uit te zetten zonder rekening te houden met de wet.

Heb je vragen?

Als je gedetailleerde informatie nodig hebt over huisvesting en huurdersrechten:

a. Je kunt contact opnemen met UNHCR Aruba/Curaçao via hun hulplijn op +297 732 0006 of via e-mail op [email protected].
b. Je kunt ook contact opnemen met de Huurcommissie in Aruba, die algemene informatie kan verstrekken over de rechten en verplichtingen van huurders en verhuurders. De Commissie is gevestigd op Wayaca 33 en is bereikbaar op +297 582-9914.

Download het Huurdersrechten Handboek